Elk huis een CO melder

CO-melders zijn apparaten die koolmonoxide in uw huis detecteren en waarschuwen als er een gevaarlijke hoeveelheid van deze giftige stof wordt gedetecteerd. Koolmonoxide is een geurloos, kleurloos en smaakloos gas dat bij inademing dodelijk kan zijn. Het is afkomstig van apparaten die brandstof verbranden, zoals gasfornuizen, boilers, verwarmingstoestellen en open haarden. Hieronder zullen we uitleggen wat CO-melders zijn en hoe veilig ze zijn.

Koolmonoxide melder meet 24/7

Een koolmonoxidemelder of CO-melder werkt door de lucht in uw huis te controleren op de aanwezigheid van koolmonoxide. Als er koolmonoxide wordt gedetecteerd, zal de CO-melder een luid alarm afgeven om u te waarschuwen. Sommige CO-melders hebben ook een digitale weergave waarmee u het CO-niveau in uw huis kunt aflezen.

U leven hangt af van een koolmonoxide melder

Het is belangrijk om te weten dat CO-melders uw leven kunnen redden. Koolmonoxide is een stille moordenaar die elk jaar verantwoordelijk is voor duizenden doden en ziekenhuisopnames. Zonder een CO-melder in uw huis zou u niet weten dat er koolmonoxide aanwezig is, omdat het niet te zien, ruiken of proeven is. CO-melders kunnen u echter op tijd waarschuwen, zodat u uw huis kunt verlaten en uzelf in veiligheid kunt brengen.

CE keurmerk CO melders

CO-melders zijn relatief veilig. Ze zijn ontworpen om veilig te zijn en voldoen aan strenge veiligheidsnormen. Er zijn echter enkele factoren waarmee u rekening moet houden om ervoor te zorgen dat uw CO-melder veilig is. Allereerst moet u ervoor zorgen dat de CO-melder werkt en is aangesloten op een stopcontact of heeft een werkende batterij. Als de batterij leeg is of als de CO-melder niet werkt, kan het apparaat u niet waarschuwen voor koolmonoxide in uw huis.

Waar plaatsen we de CO melder

U moet uw CO-melder op de juiste plaats installeren. CO-melders moeten worden geïnstalleerd op een plek waar ze gemakkelijk kunnen worden gehoord, maar niet te dicht bij het apparaat dat koolmonoxide produceert. Als de CO-melder te dicht bij een gasfornuis of open haard wordt geplaatst, kan dit leiden tot valse alarmen.

Voorkom valse meldingen

Het is belangrijk om op te merken dat CO-melders niet perfect zijn en dat ze af en toe een vals alarm kunnen geven. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de CO-melder in contact komt met vocht of stof. Om valse alarmen te voorkomen, moet u uw CO-melder regelmatig onderhouden en schoonmaken volgens de instructies van de fabrikant.

Levensduur CO melder

U moet ervoor zorgen dat uw CO-melder regelmatig wordt vervangen. CO-melders hebben een beperkte levensduur en moeten worden vervangen volgens de instructies van de fabrikant. Als uw CO-melder ouder is dan de aanbevolen levensduur, moet u deze zo snel mogelijk vervangen.
De CO melders van www.brand-rookmelder.nl hebben een batterij in de CO melder die 10 jaar mee gaat.
Dat scheelt elk jaar batterijen vervangen, en dat maakt deze CO melders ook minder duur.

CO melder koppelen

Ook is het mogelijk CO melders te koppelen met bijvoorbeeld een rookmelder of hitte melder.
Dan heeft dan weer als voordeel dat als ze gekoppeld zijn u overal in huis een alarm af hoort gaan als er onraad is door bijvoorbeeld koolmonoxide of rookontwikkeling

Kijk voor meer informatie op www.brand-rookmelder.nl